0

Weekmakers in sekstoys

Enkele jaren zijn er al speculaties, geruchten en onderzoeken gaande over de zogeheten ftalaten (weekmakers) in sekstoys. In deze blog voor eens en altijd de feiten op een rijtje, zodat je met een gerust hart kan genieten van je seksspeeltjes.

Een nieuwsbericht van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit op 05 juli 2011, verschaft meer duidelijkheid. Het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering heeft onderzoek gedaan naar weekmakers in sekstoys. In het kort:

Vibrators en dildo’s die als weekmakers ftalaten of nonylfenol bevatten, zijn alleen een gezondheidsrisico bij gebruik gedurende meer dan 10 uur per week, waarvan 2 uur achter elkaar, 5 dagen achtereenvolgens. 

De nVWA heeft 36 vibrators en dildo’s onderzocht die bestonden uit weekgemaakt PVC. De meest toegepaste weekmakers waren de ftalaten DEHP, DINP, en DIDP. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat kleine hoeveelheden van deze stoffen vrijkomen. Het is te verwachten dat deze stoffen ook tijdens het gebruik vrijkomen en in het lichaam worden opgenomen. 

Bij gebruik langer dan 10 uur per week is de blootstelling aan ftalaten te hoog. Schadelijke gezondheidseffecten van deze stof zijn daarom bij intensief gebruik niet uit te sluiten. Voor andere weekmakers is de verwachte blootstelling ook bij langdurig gebruik voldoende laag en veilig.

Het is duidelijk dat sekspeeltjes die ftalaten bevatten schadelijk kunnen zijn, maar dan alleen bij zeer intensief gebruik. Dit kan je voorkomen door een condoom te gebruiken wanneer je je sekstoys gebruikt. Als je geen condooms bij je speeltjes wilt gebruiken en toch helemaal safe wilt zijn, gebruik dan een speeltje zonder ftalaten (weekmakers). 

Wanneer je een seksspeeltje aanschaft, let er dan op van welk materiaal je toy gemaakt is.  Als er duidelijk wordt gemaakt dat de sekstoy weekmakervrij is, dan hoef je je totaal geen zorgen te maken over risico’s.  Mocht je wel een sekstoy aan willen schaffen waar weekmakers in zitten, dan kan dit prima. Bij zeer intensief gebruik, zorg voor een condoom. Bij minder intensief gebruik is dit niet nodig. Just Enjoy!